TopFoci.hu hatharom.huHrlista

Hrkeres.hu

Lapszemle.hu

Friss hrek

 

Focibulvr

Katari futballmutyi: Putyint, Beckenbauert és Blattert is megkörnyékezték
2014-06-08 13:32:19

Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Franz Beckenbauert, a német labdarúgás egykori világsztárját és Joseph Blattert, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökét is "megkörnyékezte" Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetõje, Mohamed bin Hammam - írta a The Sunday Times.
A tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap a múlt héten kezdett feltáró riportsorozatot arról, hogy a birtokába került adatok szerint Hammam, az ázsiai konföderáció (AFC) volt elnöke, a FIFA egykori alelnöke - akit korrupciógyanús ügyeiért a szövetség már korábban eltiltással sújtott - kenõpénzekkel "megvásárolta" hazája számára a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. A lap közölte, hogy hatalmas mennyiségû, több milliónyi olyan dokumentumhoz - köztük email-üzenetekhez, bankszámla-kimutatásokhoz, átutalási bizonylatokhoz - jutott hozzá, amelyek a korrupt ügyleteket bizonyítják.

A riport vasárnap közölt második részébõl kiderül, hogy a katari üzletember és egykori sportvezetõ az Oroszország által elnyert - Anglia által is megpályázott - 2018-as és a Katarnak ítélt 2022-es vb-rõl szóló döntések elõtt Moszkvában járt Putyin vendégeként. A látogatást Vitalij Mutko, az orosz pályázati bizottság elnöke szervezte.

A The Sunday Times birtokába jutott adatok szerint Putyin - aki akkoriban az orosz miniszterelnöki tisztséget töltötte be - nem csupán Hammammal, de a katari emírrel is találkozott, akivel "a közös földgázkitermelés lehetõségeit" tekintették át.

A brit lap által megszerzett dokumentumok szerint a katariak is "felfigyeltek" arra, hogy a 2018-as világbajnokság orosz pályázati csapatát a "Putyin környezete által ellenõrzött" gázipari óriáscég, a Gazprom korábbi illetékesei irányítják.

Az adatokból kiderül az is, hogy Hammam "diszkrét találkozókat" szervezett Blatter számára a katari királyi családdal és "üzleti együttmûködési tárgyalásokra" Katarba invitálta Franz Beckenbauert, a FIFA végrehajtó bizottságának egykori tagját annak a német olaj- és gázszállító cégnek a vezetõivel együtt, amely Beckenbauert tanácsadóként alkalmazta.
Hammam mindemellett 1,7 millió dollárt fizetett több ázsiai, afrikai és karibi futballszövetség tisztviselõinek támogatásuk elnyerése végett - írja a lap.

A FIFA egyik fõszponzora, a Sony elektronikai vállalatcsoport a The Sunday Timesnak eljuttatott közleményében a lap értesüléseinek "alapos és megfelelõ" kivizsgálását követelte.
A The Sunday Times által megszerzett terhelõ dokumentumok alapján máris sportági vezetõk, politikusok, korrupcióellenes szakértõk szorgalmazzák a 2022-es világbajnokság rendezési jogát odaítélõ eljárás újraindítását.

John Whittingdale, a brit parlament sport-, média- és kulturális ügyekért felelõs alsóházi bizottságának elnöke már a riport elsõ részének múlt heti közzététele után kijelentette, hogy véleménye szerint "elsöprõ erejû" indokok vannak a döntési folyamat újbóli elkezdésére.
Whittingdale a BBC-nek nyilatkozva kijelentette azt is, hogy az ügy miatt Joseph Blatter FIFA-elnök helyzete "tarthatatlanná" válhat.

Ed Miliband, az ellenzéki brit Munkáspárt vezetõje a riport második részének vasárnapi ismertetése után szintén azt mondta, hogy "erõteljesen indokolt lenne" a pályázati eljárás "azonnali" újraindítása, ha a lap "megdöbbentõ" értesülései bebizonyosodnak.
(MTI)

Ne álmodozz hosszú futballkarrierről, ha az apád törzsfőnök
Marchettiért ajánlatot tett a Milan
Újabb francia labdarúgó a Newcastle-nél
Nasri hosszabbított a Manchester Cityvel
Matrit kölcsönadta a Milan Genoába
Huszti Szabolcs Kínába szerződik
Allegri veszi át a Juventust
Adil Rami a Milan játékosa lesz
Vb-2014 - Klose alszik egyet a folytatásra
Vb-2014 - Schweinsteiger újabb trófeákat akar
 
 Átigazolások
 Juventus
 AC MILAN
 Chelsea
 Real Madrid
 Egyéb sporthírek
 Premier League
 As Roma
 OFF topik
 Az ev leg-jei..
Laptop powered by arukereso.hu

Vennikne mszaki webruhz