TopFoci.hu hatharom.huHrlista

Hrkeres.hu

Lapszemle.hu

Friss hrek

 

Focibulvr

Telek András messze került a futballtól biztosítási ügynök lett
2014-05-05 20:02:25

Minden a Ferencvároshoz köti Telek Andrást, nem csoda, hiszen legnagyobb sikereit a Fradival érte el. De volt szlovák bajnok, és a ZTE-vel is aranyérmes. Az egykori válogatott védõ messze került a futballtól, biztosítási ügynök lett. Telek Andrással a Magyar Hírlap beszélgetett.

– Hat évet dolgoztam az utánpótlásban, de nehéz ebbõl megélni. Négy kiskorú gyermekem van, muszáj volt valami mást keresnem.

Miért éppen a biztosításnál kötött ki, értett hozzá?

– Nem, semmit. Az édesapám foglalkozott ezzel, õ adta az ötletet. Azt mondta, mint ismert egykori futballista komoly kapcsolatrendszerem van, vágjak bele, nem fogok csalódni.

– Hány magyar futballistát tudott meggyõzni?

– Keveset, csupán a profik hatodának van biztosítása. Próbálkoztunk, végigjártuk valamennyi elsõ osztályú klubot, de nehéz meggyõzni õket.

– Játékoskorában volt biztosítása?

– Valamilyen volt, nem egyéni, de az nem sokat ért. Bár szerencsére alig voltam sérült.

– Van még kapcsolata a futballal?

– A Fradi-öregfiúk csapatában játszom, és nagy ritkán kimegyek a nagyok meccseire. Sajnos kevés a szabadidõm, s azt a keveset a gyermekeim­mel töltöm. Ha tehetjük, járunk túrázni, kirándulni. Õk a legfontosabbak a számomra.

– Úgy veszem ki a hangjából, nagyon nem is hiányzik már a futball.

– Nézze, szeretnék én gyerekekkel dolgozni, de az ifiedzõk fizetésébõl nem lehet megélni. Nem tudom, ma hogy áll mindez, de sejtésem szerint nagyságrendekkel több pénz most sincs az utánpótlásban. Szerettem volna felnõttcsapatnál is dolgozni, de elõtte végig akartam járni a ranglétrát. A profikig pedig nem jutottam el.

– Egy csapat jó szereplésében mennyire fontos az edzõi munka?

– Úgy vélem, egy jó szakember hatvan-hetven százalékot hozzá tud tenni csapa teljesítményéhez. Én szerencsés voltam, kiváló mesterektõl tanulhattam.

– Kiktõl?

– Nyilasi Tibor új stílust hozott a Fradi akkori futballjába. Novák Dezsõvel értük el a legnagyobb sikereinket, a válogatottnál pedig Verebes Józseftõl és Jenei Imrétõl kaptam sokat.

– Varga Zoltántól nem? Emlékszem, volt vele valami konfliktusa.

– Szakmai vita volt, amirõl a közvéleménynek nem lett volna szabad értesülnie. De nem szeretnék ezzel különösebben foglalkozni. Rég volt, lezártam ezt az idõszakot. Az ezzel kapcsolatos kérdéseket próbáltam korábban is elhárítani. A lényeg, nem haragszom senkire.

– De emiatt igazolt Kassára, és ami szerencse a szerencsétlenségben, a kassaiakkal is bejutott a Bajnokok Ligájába. Melyik volt a nagyobb szó: a Fradival vagy az 1. FC Kosicével játszani az elitben?

– Mindkettõ óriási teljesítmény volt. Az FTC-vel csak a csoportkör után fogtuk fel, mekkora dolgot hajtottunk végre. Egyébként akárcsak itthon, a Felvidéken is nagyon megható volt az a szeretet, amelyet a szurkolóktól kaptam. Persze rengeteg Fradi-drukkerrel találkoztam ott is.

– Melyik volt a jobb csapat?

– A kassai erõnlétben volt jobb, bár a továbbjutásra nem volt esélyünk. Többet futtattak bennünket az edzéseken, a fizikai felkészülésre helyezték a hangsúlyt.

– Milyen volt az élet Kassán?

– A sok edzés mellett nem maradt idõm szinte semmire. A nyelvtanulásra sem voltam rákényszerítve. Három-négy magyar srác mindig volt körülöttem, aki fordított. És a kassai Magyar Színházzal tartottam a kapcsolatot. Az a másfél év számomra, a BL-en kívül, a sok utazásról marad emlékezetes.

– Miért jött el másfél év után?

– Nagyon jól indult a szlovákiai kalandom. Télen kerültem oda, nyárra bajnokok lettünk, õsszel pedig már a Szpartak Moszkva kiverése után a BL-csoportkört játszottunk a Juventus, a Manchester United és a Feyenoord ellen. Aztán változott a politikai helyzet az országban, a Meciar-kormány megbukott, így a klubot üzemeltetõ Rezes családnak is visszaestek a megrendelései. Az elnök nem tudta teljesíteni a szerzõdésben vállaltakat, így hát mindenki ment, amerre látott. Mindenesetre életem egyik legnagyobb élménye volt újra a BL-ben futballozni.

– Szintén élete egyik nagy pillanata lehetett volna az 1996-os olim­pián való részvétel. Ám azt lemondta. Tényleg azért nem utazott Atlantába, mert éppen akkor volt az esküvõje?

– Igen, azon a nyáron nõsültem. De nem emiatt mondtam le. A szabályok szerint lehetett vinni három túlkorost is az olimpiára, és nekem is felajánlották, hogy mehetek. Nem tartottam etikusnak, hogy azok közül, akik kiharcolták a szereplést, bárkit is kihagyjanak miattam. Például ha igent mondok, akkor a Fradiban csapattársam és barátom, Hrutka Jani nem utazhatott volna. Én ezt véletlenül sem akartam. Ezért mondtam nemet.

– Aztán az ezredfordulón megfordult Kínában is. Mennyire volt az nagy ugrás az ismeretlenbe?

– Óriási. Bevallom, nem tudtam, mi vár rám, s nem ismertem a kínai focit és a helyi életet sem. Az észak-koreai határhoz közel laktunk, és jól éreztem magam. A Jan Bian FC sajnos gyenge volt, ezért kiestünk az elsõ osztályból.

– A Honvéd–Fradi kupadöntõ utáni rendõri kardlapozás után három játékostársával együtt elítélték, mert segített a szurkolóknak. Most hogy látja, jogosan ítélték el?

– Ahogy visszanéztük a felvételeket, én is meglepõdtem, hogy mire voltam képes. Ha csak a paragrafusokat nézem, tényleg megvalósult részünkrõl a hivatalos személy elleni, csoportosan elkövetett erõszak, mert akadályoztuk a rendõrök munkáját. Amúgy nem bántam meg, amit tettem. Ma is felszólalnék az igazságtalanság ellen.


Ne álmodozz hosszú futballkarrierről, ha az apád törzsfőnök
Marchettiért ajánlatot tett a Milan
Újabb francia labdarúgó a Newcastle-nél
Nasri hosszabbított a Manchester Cityvel
Matrit kölcsönadta a Milan Genoába
Huszti Szabolcs Kínába szerződik
Allegri veszi át a Juventust
Adil Rami a Milan játékosa lesz
Vb-2014 - Klose alszik egyet a folytatásra
Vb-2014 - Schweinsteiger újabb trófeákat akar
 
 Átigazolások
 Juventus
 AC MILAN
 Chelsea
 Real Madrid
 Egyéb sporthírek
 Premier League
 As Roma
 OFF topik
 Az ev leg-jei..
Laptop powered by arukereso.hu

Vennikne mszaki webruhz