TopFoci.hu hatharom.huHrlista

Hrkeres.hu

Lapszemle.hu

Friss hrek

 

Focibulvr

Beismerõ vallomással kezdõdött a Bayern München elnökének büntetõpere
2014-03-11 09:02:40

Beismerõ vallomást tett Uli Hoeness, a Bayern München német labdarúgó egyesület elnöke hétfõn a müncheni tartományi bíróságon adóelkerülés vádja miatt indult büntetõperének elsõ tárgyalási napján.

A sportvezetõ a vád szerint nem fizetett meg tõzsdei ügyleteken elért nyeresége után összesen 3,5 millió euró adót. Uli Honess azonban a vallomása és ügyvédje nyilatkozata alapján további 15 millió euró adó megfizetését is elkerülte, így összesen 18,5 millió euró (több mint 5,7 milliárd forint) értékben követett el adócsalást.

A Bayern München elnöke vallomásában hangsúlyozta, hogy megbánta tettét és az ügy valamennyi részletét fel akarja tárni, ezért az összes vonatkozó iratot benyújtotta a bíróságnak és az illetékes hatóságoknak.

Az ügyészség hétrendbeli adókerüléssel vádolta meg a sportvezetõt, amiért 2003-tól 2009-ig nem tüntetette fel az adóbevallásában a tõzsdei ügyletekbõl származó bevételt.

A per tárgyalására négy napot tûztek ki, ítéletet csütörtökön hirdethetnek, de az is elõfordulhat, hogy elhúzódik a tárgyalás. A vádlottnak valószínûleg kamatostul meg kell fizetnie az elmaradt adót, jelentõs összegû pénzbüntetést kap, és mindemellett akár letöltendõ börtönbüntetésre is ítélhetik. 
hoeness-uli.jpg
Uli Hoeness egy svájci bankszámlán keresztül, a német adóhatóság elõtt eltitkolva bonyolította le ügyleteit. Vallomásában elmondta, hogy évekig hatalmas összegekkel tõzsdézett, és mindent együttvéve ugyan veszteséggel hagyott fel ezzel a tevékenységgel, de az idõközben keletkezett nyereség után meg kellett volna fizetnie az adót. 

"Elkövetettem a terhemre rótt adózási bûncselekményeket, más szóval adókerülést követtem el. Nem változtat a helyzeten, hogy feljelentettem magam, amivel a büntetõjogi eljárást akartam elkerülni" - mondta a 62 éves sportvezetõ.

Uli Hoeness 2013 januárjában tett önfeljelentést, szakértõk szerint annak hatására, hogy 2012 végén a német törvényhozásban a baloldal ellenállása miatt elbukott az adóelkerülés elleni küzdelemrõl szóló német-svájci egyezmény. Ez egy anonim eljárást irányzott elõ, amelynek révén a pénzüket Svájcba menekítõ németek különadó megfizetésével legalizálhatták volna eltitkolt megtakarításukat.

Az egyezmény hiányában csak az önfeljelentés lehetõsége maradt azoknak, akik tartottak a lebukástól. A leleplezõdés veszélye pedig szinte állandósult, mert az utóbbi években számos eljárás indult adócsalás gyanúja miatt svájci bankok német ügyfeleire vonatkozó adatok alapján, fõleg baloldali vezetésû tartományokban, amelyek adóellenõrei gyakran svájci bankoktól kiszivárogtatott - és a tartományi hatóságok által megvásárolt - ügyfél-adatbázisokból tájékozódnak.

Az önrevízióval elkerülhetõ az esetleges büntetés, de csak akkor, ha a hatóságok elsõként az érintettõl szereznek tudomást az adócsalásról, és korábban nem indítottak vizsgálatot. Hoeness esetében nem fogadták el az önfeljelentést. Sajtóbeszámolók szerint tavaly márciusban õrizetbe is vették, házkutatást tartottak otthonában és az elõzetes letartóztatását elrendelõ határozatot végül azzal a feltétellel helyezték hatályon kívül, hogy hetente kétszer jelentkezik a hatóságoknál, és egymillió eurós nagyságrendû kauciót tesz le.

A Bayern München elnöke ellen végül júliusban emeltek vádat, a labdarúgó egyesület élérõl azonban ezután sem kellett távoznia.

Uli Hoeness a német közélet népszerû alakja volt, társaságát politikusok is keresték. Híres volt arról, hogy kiáll az adózási fegyelem mellett. Egyik beceneve a Saubermann, vagyis a Tiszta ember volt. "Tudom, hogy hülyeség, de én mégis befizetem az adómat az utolsó centig" - mondta egy 2005-ben adott interjúban a legsikeresebb német labdarúgó klub elnöke, akit a becsületes munkával meggazdagodott menedzser mintapéldájaként ismert a német közvélemény egészen tavaly április 20-ig, amikor a Focus címû hetilap megírta, hogy hónapokkal korábban önfeljelentést tett.

 

(MTI)


Ne álmodozz hosszú futballkarrierről, ha az apád törzsfőnök
Marchettiért ajánlatot tett a Milan
Újabb francia labdarúgó a Newcastle-nél
Nasri hosszabbított a Manchester Cityvel
Matrit kölcsönadta a Milan Genoába
Huszti Szabolcs Kínába szerződik
Allegri veszi át a Juventust
Adil Rami a Milan játékosa lesz
Vb-2014 - Klose alszik egyet a folytatásra
Vb-2014 - Schweinsteiger újabb trófeákat akar
 
 Átigazolások
 Juventus
 AC MILAN
 Chelsea
 Real Madrid
 Egyéb sporthírek
 Premier League
 As Roma
 OFF topik
 Az ev leg-jei..
Laptop powered by arukereso.hu

Vennikne mszaki webruhz