TopFoci.hu hatharom.huHrlista

Hrkeres.hu

Lapszemle.hu

Friss hrek

 

Egyb

Végsõ búcsút vettek Grosics Gyulától
2014-06-30 21:02:12

Hétfõn vettek végsõ búcsút Grosics Gyulától, az Aranycsapat legendás kapusától, aki június 13-án, nyolcvannyolc évesen hunyt el.
A fõvárosi Szent István-bazilikában tartott búcsúztatáson egy szál virággal rótta le kegyeletét - többek között - Orbán Viktor miniszterelnök.

A búcsúztatáson beszédet mondott Buzánszky Jenõ, az Aranycsapat egyetlen még élõ tagja, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) képviseletében Berzi Sándor alelnök, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nevében Borkai Zsolt elnök, valamint Balog Zoltán emberierõforrás-miniszter.
"A Földön egy csillaggal kevesebb, az égben eggyel több" - méltatta jó barátját Buzánszky Jenõ, aki kiemelte, a hálóõr egész életét a futballnak szentelte.

Borkai Zsolt többek között Grosics Gyula emberszeretetét emelte ki, és azt, hogy "életre szóló élményeket kaptunk tõle", a kapus példát mutatott a mai fiataloknak. A MOB vezetõje egyúttal tolmácsolta Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke neki címzett levelét, amelyben a német sportdiplomata részvétnyilvánításában minden idõk egyik legnagyobb kapusának nevezte Grosicsot.

"A hétköznapokon is bajnok maradt" - jelentette ki Balog Zoltán, aki úgy fogalmazott: "Eddig õ szolgálta a hazát, most rajtunk a sor, hogy méltóképpen megõrizzük a nevét".
A ceremónia zárásaként Kiss-Rigó László megyés püspök vezette a temetési szertartást, amely után szûk családi körben, a Szent István-bazilika altemplomában helyezték végsõ nyugalomra Grosics Gyulát.

A Fekete Párducnak becézett kapus emlékének tisztelegve déltõl több százan rótták le kegyeletüket a koporsónál, a bazilika elõtt az érdeklõdõk óriáskivetítõn is nyomon követhették a szertartást. Több volt válogatott futballista, politikus és közéleti személyiség vett végsõ búcsút Grosicstól, így többek között Göröcs János, Nyilasi Tibor, Mészöly Kálmán, Simicskó István sportért felelõs államtitkár, illetve Demjén Ferenc énekes.

Grosics Gyula emlékére kedden gyászmisét tartanak a Szent István-bazilikában.
Grosics Gyula, a Nemzet Sportolója Dorogon kezdte pályafutását, majd a MATEOSZ, Bp. Honvéd és a Tatabánya csapataiban szerepelt. A magyar válogatott kapuját 86 alkalommal õrizte, 1954-ben világbajnoki ezüstérmet nyert, 1952-ben Helsinkiben pedig olimpia bajnoki címet szerzett. Õ védte a válogatott kapuját az angolok elleni legendás 6-3-as londoni gyõzelem alkalmával.

(MTI)


Ne álmodozz hosszú futballkarrierről, ha az apád törzsfőnök
Marchettiért ajánlatot tett a Milan
Újabb francia labdarúgó a Newcastle-nél
Nasri hosszabbított a Manchester Cityvel
Matrit kölcsönadta a Milan Genoába
Huszti Szabolcs Kínába szerződik
Allegri veszi át a Juventust
Adil Rami a Milan játékosa lesz
Vb-2014 - Klose alszik egyet a folytatásra
Vb-2014 - Schweinsteiger újabb trófeákat akar
 
 Átigazolások
 Juventus
 AC MILAN
 Chelsea
 Real Madrid
 Egyéb sporthírek
 Premier League
 As Roma
 OFF topik
 Az ev leg-jei..
Laptop powered by arukereso.hu

Vennikne mszaki webruhz