TopFoci.hu hatharom.huHrlista

Hrkeres.hu

Lapszemle.hu

Friss hrek

 

Egyb

Puskás-kiállítás nyílt Athénban
2014-06-03 15:02:09

Az 1971-es Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK) döntõjének 43. évfordulója alkalmából az athéni városházán, hatalmas sajtóérdeklõdés mellett, ünnepélyes keretek között megnyitották hétfõn a Puskás Ferenc életét és pályafutását bemutató kiállítást.

puskas-kiallitas.jpg

Kiss Norbert, az Emberi Erõforrások Minisztériumának helyettes államtitkára köszöntõbeszédében kiemelte, hogy Puskás Ferencet a világ minden táján nagyra tartják és megbecsülik.

"Õ egyfajta nemzeti kincse Magyarországnak, s nemcsak a miénk, egy kicsit a görögöké, egy kicsit a spanyoloké, egy kicsit a világé" - mondta Kiss Norbert. Hozzátette: amikor Jorgosz Kalafatisz 1908-ban megalapította a Panathinaikoszt, biztosan nem gondolta, hogy egy magyar edzõ, egy igazi világsztár segítségével jutnak el a legnagyobb siker kapujába, a bajnokok döntõjébe."

A kiállításon görög felirattal levetítik a 2009-ben elkészült "Puskás Hungary" címû dokumentumfilmet, a vitrinekben pedig többek között látható a legendás csatár olimpiai aranyérme, három BEK-trófeája, valamint számos, a görög évekkel kapcsolatos emléktárgy is. Így például egy, a Panathinaikosz edzõjeként viselt futballcipõ. Kuriózumnak számít két Ajax-mez, az egyiket Johann Cruyff, a másikat pedig Arie Haan viselte a londoni Wembley Stadionban 43 évvel ezelõtt rendezett fináléban, amelyet 2-0-ra nyert meg a holland sztárcsapat a Panathinaikosz ellen.

A kiállítás anyagát jórészt a Puskás Akadémia biztosította a kezelésében lévõ Puskás-ereklyékbõl, a tárlat kurátora Mravik Gusztáv, az akadémia archívumvezetõje, szakértõje pedig Menyhárt Oszkár, a Magyar Sportmúzeum munkatársa.

A kiállítás keddtõl három hétig, június 22-ig lesz látható, a belépés ingyenes.
Este - magyar idõ szerint 19 órakor - az Aposztolosz Nikolaidisz Stadionban leleplezik Puskás Ferenc emléktábláját, az eseményen a tervek szerint beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Iliasz Michalariasz, a Panathinaikosz elnöke és Panos Panajotopulosz kulturális és sportért felelõs miniszter. Az ünnepséget követõen megmérkõzik egymással a Panathinaikosz és a Puskás Akadémia U17-es csapata.

Puskás Ferenc 1970-ben lett a Panathinaikosz edzõje, a Real Madrid és a Honvéd korábbi klasszisa mindössze egy évvel hivatalos búcsúmérkõzését követõen vállalta el a görög együttes irányítását, mivel nagy motivációt jelentett a számára, hogy a gárda indulhatott a BEK-ben. A sorozatban az athéni csapat elõször a luxemburgi Jeunesse Escht, majd a két évvel korábbi KEK-gyõztes csehszlovák Slovan Bratislavát és az angol Everton is elbúcsúztatta. Következett a jugoszláv Crvena zvezda elleni elõdöntõ, amelynek elsõ mérkõzését 4-1-re elveszítették a görögök, a visszavágón azonban hatalmas bravúrt végrehajtva 3-0-ra gyõztek és továbbjutottak.

1971. június 2-án a Puskás irányította Panathinaikosz története és a görög klubfutball legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy a Johann Cruyff fémjelezte Ajax Amsterdam ellen BEK-döntõt játszott. A finálét ugyan 2-0-ra elveszítette, de a menetelésével így is maradandót alkotott. (MTI)


Ne álmodozz hosszú futballkarrierről, ha az apád törzsfőnök
Marchettiért ajánlatot tett a Milan
Újabb francia labdarúgó a Newcastle-nél
Nasri hosszabbított a Manchester Cityvel
Matrit kölcsönadta a Milan Genoába
Huszti Szabolcs Kínába szerződik
Allegri veszi át a Juventust
Adil Rami a Milan játékosa lesz
Vb-2014 - Klose alszik egyet a folytatásra
Vb-2014 - Schweinsteiger újabb trófeákat akar
 
 Átigazolások
 Juventus
 AC MILAN
 Chelsea
 Real Madrid
 Egyéb sporthírek
 Premier League
 As Roma
 OFF topik
 Az ev leg-jei..
Laptop powered by arukereso.hu

Vennikne mszaki webruhz