TopFoci.hu hatharom.huHrlista

Hrkeres.hu

Lapszemle.hu

Friss hrek

 

Egyb

Felavatták Puskás Ferenc emléktábláját a Panathinaikosz stadionjában
2014-06-03 09:12:26

Az 1971-es Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK) döntõjének 43. évfordulóján a Panathinaikosz labdarúgócsapatának stadionjában felavatták Puskás Ferencnek, a klub egykori sikeredzõjének, az Aranycsapat legendás kapitányának emléktábláját.

puskas-tabla.jpg

A hétfõ esti ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet, majd özvegy Puskás Ferencnével közösen leplezte le az Aposztolosz Nikolaidisz Stadion VIP-páholyában található emléktáblát.

A kormányfõ köszönetet mondott a görögöknek és a Panathinaikosz szurkolóinak, hogy befogadták Puskás Ferencet akkor, amikor ezt saját hazája nem tette meg.
"A Panathinaikosz egy dicsõséges, nagy klub, mi magyarok büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan zseni, mint Puskás, az önök nagyságához valamit hozzátehetett" - mondta a miniszterelnök, majd azzal folytatta, hogy csak azokra a nagy sztárokra fognak örökre emlékezni, akik mély nyomot hagynak a másikban, és hajlandóak egész életükben másokat szolgálni.

Orbán Viktor idézte Puskás egy mondatát: "tanítsátok focizni a gyerekeket". Igaza volt - jelentette ki a kormányfõ -, mert az életben két fontos dolog van, amit meg kell tanulni, és ebben a futball segít. Az egyik, hogy hogyan gyõzd le a másikat, a másik pedig, hogy hogyan kell a vereséget emelt fõvel elviselni.

"Ennél jobb iránytût nem adhatnánk a gyermekeink kezébe" - összegzett a miniszterelnök.
Az emléktáblán, amelyen Domonkos Béla szobrászmûvész dombormûve mellett görögül és magyarul is olvasható a legendás csatár méltatása, helyet kapott - ugyancsak két nyelven - Puskás egyik jelmondta: "Õk is csak tizenegyen vannak".

A komoly médiaérdeklõdés mellett megtartott eseményt megelõzõen a pályán köszöntötték az 1971-es BEK-hõsöket, akiket kitörõ örömmel fogadott a stadionba kilátogató több száz drukker. A kapus Takisz Ikonomopulosz beszédében elmondta, a görög klub eredetileg Puskás madridi csapattársát, José Santamaríát szerette volna megnyerni a kispadra, õ azonban családja miatt Spanyolországban maradt, és maga helyett a magyar klasszist ajánlotta, aki végül történelmet írt a csapattal. A Crvena Zvezda elleni elõdöntõ visszavágóján a továbbjutást érõ harmadik gólt szerzõ Arisztidisz Kamarasz hangsúlyozta: 43 éve történt ugyan a történelmi esemény, ám olyan, mintha tegnap lett volna, csodálatos pillanatokat szereztek maguknak és a szurkolóknak egy olyan fantasztikus edzõ keze alatt, mint Puskás.
Ezután Orbán Viktor és Iliasz Mihalariasz, a Panathinaikosz elnöke emlékérmet adott át a Wembley Stadionban szerepelteknek.

Az emléktábla avatását megelõzõen az athéni városházán kiállítás nyílt Puskás Ferenc életérõl és pályafutásáról. A tárlatot három hétig, június 22-ig tekinthetik meg ingyenesen az érdeklõdõk. Az avatást követõen a házigazda athéniek és a felcsúti Puskás Akadémia U17-es mérkõzésére került sor.

Puskás Ferenc 1970-ben lett a Panathinaikosz edzõje, a Real Madrid és a Honvéd korábbi klasszisa, mindössze egy évvel hivatalos búcsúmérkõzését követõen vállalta el a görög együttes irányítását, mivel nagy motivációt jelentett számára, hogy a gárda indulhatott a BEK-ben. A sorozatban az athéni csapat elõször a luxemburgi Jeunesse Escht, majd a két évvel korábbi KEK-gyõztes csehszlovák Slovan Bratislavát és az angol Everton is elbúcsúztatta. Következett a jugoszláv Crvena Zvezda elleni elõdöntõ, amelynek elsõ mérkõzését 4-1-re elveszítették a görögök, a visszavágón azonban hatalmas csodát végre hajtva 3-0-ra gyõztek, és továbbjutottak.

1971. június 2-án a Puskás irányította, félamatõr játékosokkal felálló Panathinaikosz története legnagyobb sikerét ért el azzal, hogy a Johan Cruyff fémjelezte Ajax Amsterdam ellen a londoni Wembley Stadionban BEK-döntõt játszott. A finálét ugyan 2-0-ra elvesztette, de így is maradandót alkotott.

(MTI)


Ne álmodozz hosszú futballkarrierről, ha az apád törzsfőnök
Marchettiért ajánlatot tett a Milan
Újabb francia labdarúgó a Newcastle-nél
Nasri hosszabbított a Manchester Cityvel
Matrit kölcsönadta a Milan Genoába
Huszti Szabolcs Kínába szerződik
Allegri veszi át a Juventust
Adil Rami a Milan játékosa lesz
Vb-2014 - Klose alszik egyet a folytatásra
Vb-2014 - Schweinsteiger újabb trófeákat akar
 
 Átigazolások
 Juventus
 AC MILAN
 Chelsea
 Real Madrid
 Egyéb sporthírek
 Premier League
 As Roma
 OFF topik
 Az ev leg-jei..
Laptop powered by arukereso.hu

Vennikne mszaki webruhz