TopFoci.hu hatharom.huHrlista

Hrkeres.hu

Lapszemle.hu

Friss hrek

 

Egyb

Göröcs János 75 éves
2014-05-07 22:02:21

Csütörtökön ünnepli 75. születésnapját Göröcs János olimpiai bronzérmes labdarúgó, az Újpest 62-szeres válogatott csatára.
"Megmondom õszintén, kicsit izgatott vagyok, hiszen ezekben a napokban rengeteg helyrõl keresnek, és sok mindenkinek kell nyilatkoznom, de hamarosan ez véget ér és visszatérnek a megszokott hétköznapok" - nyilatkozta az MTI-nek a már húsz éve nyugdíjas Göröcs János, aki a nyarat általában a Balatonnál tölti, ahol mint azt elmondta, egy hétvégén akár tíz futballmérkõzést is megnéz, kezdve a magyar bajnokiktól, a német, a holland és az olasz élvonalbeli találkozókig.

A Titi becenévre hallgató támadó mindössze 18 éves volt, amikor a Bp. Vasas Izzó csapatától az Újpesthez szerzõdött.

"Konkoly Béla bácsi azt mondta, menjünk el sétálni egyet és amikor a Megyeri úthoz értünk, a kezembe nyomta az átigazoló lapot, én pedig boldogan szerzõdtem az Újpesthez" - elevenítette fel a klubváltás pillanatait Göröcs János.

A kiváló futballista tizenöt éven keresztül erõsítette a lila-fehéreket, elsõ bajnoki címét 1960-ban ünnepelte, majd részese volt az Újpest nagy menetelésének.

"Nagy szerencsém volt, hiszen egy erõs csapatba kerültem, de azt gondolom, a késõbbi idõszakban még jobb gárdában futballozhattam" - utalt Göröcs a legendás újpesti "ötösfogatra", azaz a Fazekas László, Göröcs János, Bene Ferenc, Dunai Antal, Zámbó Sándor csatársorra, amellyel sorozatban hét bajnoki címet nyert a gárda. Egy térdsérülés miatt az utolsó két újpesti évében már kevesebb lehetõséghez jutott, majd hasonló okok miatt a Tatabányából vonult vissza.

Válogatottbeli pályafutása kiválóan indult, hiszen megszakítás nélkül 50-szer ölthette magára a címeres mezt.

"Baróti Lajos bácsi Sándor Csikar visszavonulását követõen mindenképpen jobbszélsõt szeretett volna velem játszatni, de azt én nem szerettem és nem is tudtam. Ezzel elváltak útjaink és már csak elvétve kaptam lehetõséget a válogatottban." - tette hozzá.
Legemlékezetesebb mérkõzését, saját bevallása szerint 1959-ben játszotta, a világbajnoki ezüstérmes svéd csapatot a magyar válogatott 3-2-re gyõzte le a Népstadionban, ahol két gólt szerzett és egy gólpasszt adott.

A jelenlegi válogatottal kapcsolatban Göröcs János megjegyezte, nehéz optimistán nyilatkozni, látva a finnektõl elszenvedett 2-1-es vereséget:

"A második félidõben a velünk elvileg azonos szintet képviselõ finnek gyakorlatilag leiskoláztak minket. Nincsenek sajnos olyan játékosaink, mint amilyenekkel a legjobb válogatottak rendelkeznek, ezek a különbségek sajnos ki is jönnek. Emellett nonszensznek tartom, hogy 50 futballistát meg kell nézni, miközben jó, ha van 15 válogatott szintû labdarúgónk. Azt gondolom, ha sikereket akarunk elérni, akkor a riválisainkat hazai pályán mindenképpen meg kell vernünk."

Göröcs, aki edzõként bajnoki ezüstérmet és kupát nyert a lilákkal, szeretett csapatáról, az Újpestrõl sem tudott sok jót elmondani:

"A mi idõnkben, ha ennyi vereséget szenvedtünk volna, az biztos, hogy világgá zavarják az egész csapatot. Fõleg, ahogyan most az MTK átgázolt a csapaton, Újpesten ilyet egyszerûen nem szabad, nem csoda, ha elmarad a közönség. Emlékszem, nekünk volt olyan szombat délelõtti mérkõzésünk, amin 19 ezer nézõ volt kint." - nyilatkozott Göröcs.

(MTI)

Ne álmodozz hosszú futballkarrierről, ha az apád törzsfőnök
Marchettiért ajánlatot tett a Milan
Újabb francia labdarúgó a Newcastle-nél
Nasri hosszabbított a Manchester Cityvel
Matrit kölcsönadta a Milan Genoába
Huszti Szabolcs Kínába szerződik
Allegri veszi át a Juventust
Adil Rami a Milan játékosa lesz
Vb-2014 - Klose alszik egyet a folytatásra
Vb-2014 - Schweinsteiger újabb trófeákat akar
 
 Átigazolások
 Juventus
 AC MILAN
 Chelsea
 Real Madrid
 Egyéb sporthírek
 Premier League
 As Roma
 OFF topik
 Az ev leg-jei..
Laptop powered by arukereso.hu

Vennikne mszaki webruhz