TopFoci.hu hatharom.huHrlista

Hrkeres.hu

Lapszemle.hu

Friss hrek

 

Egyb

Több százan vettek búcsút Novák Dezsõtõl
2014-03-18 09:02:26

Több százan vettek végsõ búcsút hétfõn Novák Dezsõtõl, a Ferencváros kétszeres olimpiai bajnok labdarúgójától a budapesti Szent István-bazilikában.
novak-bucsuztatas.jpgA gyászszertartást megelõzõen barátok, csapattársak és szurkolók rótták le kegyeletüket. A korábbi kiváló futballista ravatala elõtt tisztelgett Kubatov Gábor, az FTC elnöke, valamint Orosz Pál, a labdarúgó zrt. elnöke, illetve a teljes elsõ csapat Thomas Doll vezetõedzõvel együtt.

A szentmisét Kiss-Rigó László megyéspüspök celebrálta, a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Ferencváros, illetve a barátok nevében Sipos Jenõ, az MLSZ szóvivõje mondott beszédet. Az MLSZ részérõl részt vett az eseményen Berzi Sándor alelnök, a MOB-ot pedig Szabó Bence fõtitkár képviselte.

Az egykori klasszis futballista földi maradványait végül a Szent István-bazilika altemplomában, szûk családi körben helyezték örök nyugalomra.

A február 26-án elhunyt Novák Dezsõ 1939. február 3-án született Jákon. Szombathelyen, a helyi Postásban, késõbb a Haladásban szerepelt. Huszonkét évesen, 1961-ben lett a Ferencváros labdarúgója. Az Üllõi úton hamar a közönség egyik kedvencévé vált, elsõsorban kitûnõ rúgótechnikája és csupa szív játéka miatt. A zöld-fehérek jobbhátvédje kitûnõ helyezkedése mellett szabad- és tizenegyesrúgásairól volt híres. Háromszázharminchárom bajnoki mérkõzésen 69 gólt szerzett.

Az A-válogatottnak csupán kilencszer volt tagja, így is két olimpián, Tokióban (1964) és Mexikóvárosban (1968) játszott a gyõztes csapatban, és elõtte Rómában (1960) is tagja volt a harmadik helyezett gárdának. Szerepelt a világválogatottban (1968) is.
A Ferencvárossal négyszer volt magyar bajnok, egyszer pedig gyõztes a Vásárvárosok Kupájában.

Novák Dezsõ labdarúgó-pályafutása után edzõként is sikeres volt: háromszor nyert bajnokságot az FTC-vel (1981, 1995, 1996), irányításával 1995-ben a csapat bejutott a Bajnokok Ligájába. 2004-ben megkapta a köztársasági elnöktõl a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést. (MTI)

Ne álmodozz hosszú futballkarrierről, ha az apád törzsfőnök
Marchettiért ajánlatot tett a Milan
Újabb francia labdarúgó a Newcastle-nél
Nasri hosszabbított a Manchester Cityvel
Matrit kölcsönadta a Milan Genoába
Huszti Szabolcs Kínába szerződik
Allegri veszi át a Juventust
Adil Rami a Milan játékosa lesz
Vb-2014 - Klose alszik egyet a folytatásra
Vb-2014 - Schweinsteiger újabb trófeákat akar
 
 Átigazolások
 Juventus
 AC MILAN
 Chelsea
 Real Madrid
 Egyéb sporthírek
 Premier League
 As Roma
 OFF topik
 Az ev leg-jei..
Laptop powered by arukereso.hu

Vennikne mszaki webruhz