TopFoci.hu hatharom.huHrlista

Hrkeres.hu

Lapszemle.hu

Friss hrek

 

zsia

Vb-2014 - Kínai cégek hatalmas profitra tesznek szert a futball-vb-bõl
2014-06-14 16:53:02

A vb hivatalos kabaláival kezdve a serlegeken át a stadionokat fûtõ napelem-panelek készítéséig a kínai cégek számára jelentõs hasznot hoz a csütörtökön kezdõdött labdarúgó-világbajnokság.

A kínai sajtóban megjelent részletes összefoglalóból kiderül: bár nemzeti csapatával Kína nem jutott el Brazíliába, a világbajnokság kellékein keresztül igenis komoly szerepet vállal a sikerben.

Így például a Brazucát, a vb labdáját az adidasszal együttmûködõ sencseni Longway vállalat fejlesztette ki, amelynek szakemberei az azonos súlyú és formájú labdák pattanóképességét is javították.

Kínai gyárakban készülnek a világbajnokság kabalafiguráinak milliói is: a Fuleco nevû háromöves tatu plüssjeinek 20 centistõl két méteresig nyúló változatát a keleti part üzemei már 2013 óta folyamatosan gyártják. A Fuleco készítéséért felelõs hangcsoui Kayford Holdings a kabalán túl a háromdimenziós figurák, kulcstartók és egyéb kiegészítõk gyártási jogának is hivatalos tulajdonosa.

Szintén a keleti part gyáraiból került ki a vb helyszínén értékesülõ több tíz millió nemzeti zászló, köztük nemcsak a brazil, de a résztvevõ többi országé is. A sálak, színes parókák nagy része is a kínai gyártóktól érkezik.

A caxirolát - amely golyókkal megtöltött plasztik kosárka, s a vb hivatalos "hangszere" - szintén Kínában gyártják, sõt a Hszinhua hírügynökség szerint a világ összes caxirolájának 90 százaléka a kelet-kínai Jivu városából kerül a piacokra.

A vb nyolc legnagyobb szponzorának egyike a Jingli Solar napenergiai cég, mely a mérkõzésnek helyt adó városokban felszerelt paneljeivel járult hozzá a sikerhez. A stadionok LED-kijelzõinek egy része szintén kínai: azok gyártási jogát a sencseni Aoto Electronics vállalat nyerte el egy 7 millió jüanos (250 millió forint) pályázaton. (MTI)


Ne álmodozz hosszú futballkarrierről, ha az apád törzsfőnök
Marchettiért ajánlatot tett a Milan
Újabb francia labdarúgó a Newcastle-nél
Nasri hosszabbított a Manchester Cityvel
Matrit kölcsönadta a Milan Genoába
Huszti Szabolcs Kínába szerződik
Allegri veszi át a Juventust
Adil Rami a Milan játékosa lesz
Vb-2014 - Klose alszik egyet a folytatásra
Vb-2014 - Schweinsteiger újabb trófeákat akar
 
 Átigazolások
 Juventus
 AC MILAN
 Chelsea
 Real Madrid
 Egyéb sporthírek
 Premier League
 As Roma
 OFF topik
 Az ev leg-jei..
Laptop powered by arukereso.hu

Vennikne mszaki webruhz