TopFoci.hu hatharom.huHrlista

Hrkeres.hu

Lapszemle.hu

Friss hrek

 

zsia

India vonzza a kiöregedett sztárokat
2012-02-02 14:42:51

Újabb lehetõség nyílt egy kis plusz pénzkeresetre a kiöregedett vagy pályafutásuk végén járó futballsztárok számára: február végén indul Indiában a profi labdarúgó-bajnokság. Az új pontvadászat egyik húzóneve a 38 éves Fabio Cannavaro, aki több mint félmillió dollárért vállalta a hathetes munkát...

Eddig leginkább az Egyesült Államokba vagy Ázsiába jártak levezetni a focisztárok, akik nem egy esetben többet kaszáltak ily módon karrierjük utolsó éveiben, mint akár a csúcson. Most úgy tûnik, hogy India lesz az új ígéret földje, legalábbis ha a krikettõrült országban sikerül befuttatni a hivatásos labdarúgó-bajnokságot. A rajtnál hat csapatra vár ez a feladat, mindegyikben egy-egy korábbi világsztár kap majd helyet.
    
Azt sem tudták, hogy melyik csapatban játszanak majd
    
"Visszatérek a pályára Nyugat-Bengálban az indiai labdarúgó-szövetséggel " - tudatta a világgal Cannavaro. A 2006-os világbajnok olasz együttes csapatkapitánya tavaly nyáron már befejezte pályafutását Dubajban - ahová 2010-ben két évre írt alá, feltehetõen szintén nem aprópénzért -, de a mostani kihívásnak nem tudott ellenállni. A volt aranylabdás védõ 830 ezer dollárért erõsíti majd a Siligur gárdáját.

Mellette Jay-Jay Okocha, Robbie Fowler, Fernando Morientes, Hernan Crespo és Robert Pires szerzõdött a dél-ázsiai országba. Nem rossz névsor, bár rögtön hozzá kell tenni, hogy a nigériai 38, az angol 36, a spanyol 35, az argentin szintén 36, a francia pedig 38 éves. Fénykorukban mindannyian a legjobbak közé tartoztak, és nevük valószínûleg még most is ezreket vonz majd a stadionokba.

"Ha már nincs teendõm Európában, miért ne próbálnék ki valami teljesen ismeretlen dolgot? - tette fel a költõinek tûnõ kérdést a francia válogatottal világbajnokságot és Európa-bajnokságot is nyert Robert Pires. - Kétségkívül sok pénzrõl van szó. De nem turistának megyek oda. Ez egy új kihívás."

Pirest az sem zavarta, hogy társaihoz hasonlóan egy ideig még azt sem tudta, hogy melyik csapatban játszik majd.

"Olyan játékosokat kerestünk az aukcióra, akik példaképek lehetnek. Mind a hat csapat leigazolhat egyet közülük, akinek 600-800 ezer dolláros fizetést biztosíthat" - vázolta az elképzeléseket Bhasvár Goszvámi a szervezõ Celebrity Management Group részérõl.

Az "árverésen" aztán kiderült: Pires 800 ezerért a Haora nevû klub sztárja lesz. A legtöbbet Crespo keresi majd: 840 ezret kap a Baraszát nevû egyesülettõl. Okocha 550 ezerért a Durgapúr, Fowler pedig 530 ezerért a Kolkata játékosaként tündökölhet.

A legdrágább edzõ címet a portugál Fernando Couto érdemelte ki az aukción, aki 240 ezerért a Howrah szakmai munkáját irányítja majd.

Az elsõ indiai labdarúgó-bajnokságban egyébként mind a hat gárdának külföldi edzõje lesz, és összesen közel 30 futballista érkezik majd más országokból. Minden csapatnak 2,5 millió dollár áll rendelkezésére az elsõ szezonban, és az alakulatok legfeljebb négy külföldi játékost alkalmazhatnak majd, ugyanakkor kötelezõ lesz foglalkoztatniuk hat 21 éven aluli hazai labdarúgót a február 25-én kezdõdõ és április 8-án záruló idényben.
    
Rivaldo nélkül
    
Az elsõ indiai bajnokság Rivaldo nélkül rajtol, pedig a 2002-ben világbajnok brazil együttes sztárját szintén megkörnyékeztek a szervezõk. Ám a nagy világvándor 39 évesen inkább úgy döntött, hogy az angolai Club Kabuscorppal köt egyéves kontraktust.

"Érkeztek ajánlatok Indiából és Brazíliából is, ezek anyagilag csábítóbbak voltak, de én a nyelv miatt választottam Angolát, és azért, mert Istennek ott van rám szüksége" - indokolta döntését Rivaldo, aki egy templomot szeretne építeni a délnyugat-afrikai országban.

Angola nem az elsõ, futballszempontból egzotikusnak nevezhetõ helyszín pályafutása során. A Barcelonában, majd a Milanban eltöltött évek után még játszott Görögországban (Olimpiakosz, AEK Athén), azután az 1999-es esztendõ aranylabdása váratlanul Üzbegisztánba költözött. Ahol a Bunyodkor csapatánál 2008 és 2010 között több mint tízmillió eurót kasszírozott!

A futballtérképen ismeretlen Bunyodkor Rivaldo mellett még egy világsztárt is csaknem megszerzett: 40 millió dollárt sem sajnált volna kifizetni Samuel Eto'o-ért. A háromszoros Bajnokok Ligája-gyõztes kameruni csatár el is utazott Taskentbe tárgyalni, az üzlet azonban kútba esett. Tavaly azonban Eto'o már nem utasította el a dagesztáni Anzsi Mahacskala ajánlatát, ahol Szulejman Kerimov tulajdonos a hírek szerint évi több mint tízmilliós keresetet biztosít számára. Így a 30 éves játékos átmenetileg Dzsudzsák Balázs csapattársa lett, a magyar szélsõ azóta azonban távozott a Dinamo Moszkva gárdájához.

"Pályafutásom végéig az Anzsiban akarok játszani" - fogadkozott Eto'o, amihez a World Soccer magazin csak annyit tett hozzá, hogy a kijelentés nyilván addig érvényes, amíg az Anzsiénál jobb ajánlat nem érkezik...
    
A brazilok a legkeresettebbek
    
A profi futballban Brazília számít a legnagyobb exportõrnek, így az sem meglepõ, hogy a kiöregedett sztárok esetében is a dél-amerikai ország játékosai számítanak a legkeresettebbnek.

Ebbõl a szempontból az elsõ fecskék egyike volt Romario. Az 1994-ben világbajnok csatár 37. évében járt, amikor a katari al-Szadd csapatához szerzõdött, három hónapra másfél millió dollárért. Három év múlva, azaz 40 esztendõsen a Miami FC-ben színeiben tûnt fel, majd Ausztráliában, az Adelaide Unitednél is vállalt néhány találkozót - nyilván ezek a turnék sem voltak ráfizetésesek számára.
A bundabotrány után újraépítkezõ kínai futballbajnokságból is érkezhetnek majd sorra ajánlatok az idõsödõ futballisták számára.

A 2000-es évek közepén már volt egy kísérlet arra, hogy világsztárokkal népszerûsítsék a világ legnépesebb országában a labdarúgást, akkor többek között az angol Paul Gascoigne és a német Carsten Jancker tette át a székhelyét Kínába. Most pedig a francia Nicolas Anelka az elsõ vállalkozó.

A Chelsea-tõl igazolt 32 éves fenegyerek 234 ezer eurónak megfelelõ összeget kap majd hetente a Sanghaj Senhua együttesénél, ahol honfitársa, az 1984-ben Európa-bajnok francia válogatott középpályása - a trénerként a Lyonnál, a Fulhamnél és a Besiktasnál is megfordult - Jean Tigana lesz a vezetõedzõ.

A jövõ útját jelzi, hogy a sanghaji klub honlapján Anelka és Tigana fényképe mellett a következõ kérdés olvasható: "Ki lesz a következõ?"(MTI)


Ne álmodozz hosszú futballkarrierről, ha az apád törzsfőnök
Marchettiért ajánlatot tett a Milan
Újabb francia labdarúgó a Newcastle-nél
Nasri hosszabbított a Manchester Cityvel
Matrit kölcsönadta a Milan Genoába
Huszti Szabolcs Kínába szerződik
Allegri veszi át a Juventust
Adil Rami a Milan játékosa lesz
Vb-2014 - Klose alszik egyet a folytatásra
Vb-2014 - Schweinsteiger újabb trófeákat akar
 
 Átigazolások
 Juventus
 AC MILAN
 Chelsea
 Real Madrid
 Egyéb sporthírek
 Premier League
 As Roma
 OFF topik
 Az ev leg-jei..
Laptop powered by arukereso.hu

Vennikne mszaki webruhz