TopFoci.hu hatharom.huHírlista

Hírkereső.hu

Lapszemle.hu

Friss hírek

 

Női futball

Fejcserés támadás a női futballban - itt érdekek vannak!
2012-06-15 20:03:52

Bár nem férfi foci, de szövetségi ügy borzolja a kedélyeket a női labdarúgó-társadalomban.

Miközben hétről hétre csak azt hallani, hogy idehaza is nagy hangsúlyt fektetnek a jövőben a gyengébbik nem küzdelmeire - kötelezővé teszik a férfi NB I-es kluboknak női csapatok indítását, szakmai alapokra helyezik a női labdarúgók képzését -, a nemzeti csapatoknál az elmúlt egy évben alaposan felkavarták az amúgy sikeresen működő állóvizet.

Kezdődött minden azzal, hogy a felnőtt válogatottnál eredményesen dolgozó Vágó Attilának megköszönték a munkáját, s helyére a korábbi feminás sikeredzőt, Kiss Lászlót nevezték ki, akinek feladatait meg is nehezítették, hiszen a válogatottnál betöltött szerepét a szakág egészének irányításával is megspékelték, így egy személyben négy ember feladatait vette a nyakába. Nem csoda, ha az eredmények nem úgy jöttek, ahogy azt ő és a szövetség vezetői elvárták, hiszen a válogatott - ellentétben az elmúlt évekkel - főleg csak a gyengébb játékerőt képviselő együttesek ellen volt képes meccseket nyerni, pedig a hazai futball vezetése minden anyagi feltételt biztosított a nemzeti csapat optimális szereplése érdekében.

Mint mindenhol, így az MLSZ-nél is bebizonyosodott a tézis, mely szerint ha jön egy új vezető, az a saját embereit hozza. Ennek volt köszönhető, hogy a vezető pozícióba kinevezett Nyilasi Tibor, illetve Both József inkább a korábbi remek labdarúgó Kiss Lászlót bízta meg az amúgy a jövőt tekintve roppant fontos feladattal: lendítse fel még inkább a magyar női labdarúgást. Az új szakágvezető akkor posztján hagyta az alatta az U19-es, illetve U17-es nemzeti csapatnál dolgozó Turtóczki Sándort, valamint Hevesi Tamást. Ez abból a szempontból érthető döntés volt, mivel a női focihoz még azok közül is kevesen értenek igazán, akik egyáltalán abban dolgoznak.

Nos, a felnőtthöz hasonlóan utánpótlás-szinten is megfigyelhető volt a visszaesés. Az addig a középdöntős körbe rendre bejutó U19-es válogatott két év alatt kétszer búcsúzott az első selejtező körben, míg a Hevesi Tamás által dirigált legkisebb korosztály egyik évben sem tudott továbblépni csoportjából, így ezekben a korosztályokban is "feleslegesen szórta a pénzt a szövetség" a válogatottak felkészüléseire, összetartásaira.

Elérkeztünk napjainkhoz: miközben a honi élvonalbeli női bajnokságban évről évre emelkedik a színvonal, s klubcsapataink közül hárman is előkelő helyet foglalnak el az UEFA ranglistáján (a három éve sorozatban bajnok MTK az 55., a rákospalotai Femina 68., a szombathelyi Viktória 69.), addig a női futball csúcsán érthetetlen döntéseket hoznak az illetékesek.
Bár hivatalos bejelentés még nem történt, ám a foci24.com informátorai szerint már biztos, hogy egy kivétellel a teljes női vezérkart lecserélte az MLSZ. Az eddigi felnőtt szövetségi edző Kiss László helyére az U17-es együttes szakvezetője, az edzőként komolyabb eredményeket eddig még felmutatni sem tudó Hevesi Tamás került, míg az U19-es és az U17-es válogatottat a jövőben - a női focit egyáltalán nem ismerő - Korolovszky György, illetve Belvon Attila irányíthatja.

A döntés nyilván főleg a női labdarúgásban dolgozókat érdekelheti, ám mindenképpen figyelemfelkeltő lehet minden labdarúgást szerető ember számára. Érthetetlen, egyfelől mind szakmai, mind emberi oldalról is, hiszen ez olyan, mintha a magyar futsal-válogatotthoz olyan edző kerülne a kispadra, aki futsallabdát csak a boltok polcain látott, vagy ha a strandfocisok szakvezetője egy olyan személy lenne a jövőben, aki a homokban még soha nem próbálta meg elrúgni a labdát.

Weblapunk megkeresésére az egykori női szövetségi edző - jelenleg az NB II-es Veszprémet irányító Vágó Attila elmagyarázta, mit is jelent a még nem hivatalos, ám már kész tényként kezelt döntés a szakág jövőjét illetően:
"Ma is úgy gondolok rá, hogy a női válogatott mellett eltöltött három és fél év pályafutásom egyik legszebb időszaka volt. Minden döntéshozót, aki ezeket a döntéseket jóváhagyja én tiszteletben tartom. Gondolok itt az MLSZ elnökségére, Vági Márton főtitkárra, Csányi Sándor elnök úrra, hiszen a szakmai döntéseket nem ők hozzák, csak aláírják azokat. Mint a női labdarúgásban jelenleg nem dolgozó edző megdöbbenéssel hallottam a hírt, hogy a női válogatottnál milyen változások mennek majd végbe. Számomra érthetetlen, hogy a döntéshozók, Nyilasi Tibor és Both József, akik a női labdarúgást szükséges rossznak tartják, döntésükkel még rosszabb helyzetbe hozzák, egyszerűen lejáratják a női szakágat. Both József korábban mint győri utánpótlás-igazgató megszüntette az addig kiemelkedő sikereket elérő női NB I-es csapatot, jelezvén, hogy egyáltalán nem érdekli ez a szakág. Ebben megerősített két hónappal ezelőtti személyes beszélgetésünk, ahol kinyilvánította a női labdarúgással szembeni negatív, vérlázító véleményét, amely szerint a női labdarúgást sosem fogja elismerni, valamint a női fociban dolgozó embereket sem.

A kezéből azonban nem akarja kiadni a felügyeleti jogot, így tud a legjobban ártani a sportágnak. Ehhez megfelelő patnert talált Nyilasi Tiborban, aki az ő véleményét nem kérdőjelezi meg, így döntéseit sem, ezáltal a női labdarúgásba csak úgy nyúl bele, ahogy Both József kéri. Elismerem, az említett szakemberek férfi utánpótlásban elért eredményeit, és szaktudását, de a női labdarúgásban teljesen amatőrök és rossz döntések sokaságát hozzák. 
Az a baj, hogy az MLSZ felső vezetői ezáltal teljesen félre vannak vezetve, nincsenek képben a valós hibás döntéseket illetően.

A legújabb fejleményekkel személy szerint nem értek egyet. Bár Hevesi Tamás pro diplomás edző, se a férfi, se a női futballban eddig nem mutatott fel eredményt, sőt több válogatott játékost kényszerített bele a sportág befejezésére.  Bár úgy gondolja, hogy a női labdarúgásban eltöltött idő miatt jár neki ez a poszt, de az eredményeivel ezt nem igazolta, viszont évek óta mindent elkövetett, hogy ezt a pozíciót megszerezze. Úgy látszik, most az MLSZ-ben nem az eredmények számítanak, hanem a barátságok, s a zöld-fehér vonal. Hiszen a legfelsőbb szintre emelt edző volt a legsikertelenebb az utóbbi évek női szövetségi edzői közül.

A legnagyobb tragédia, hogy az U19-es korosztályhoz, amely a legfontosabb korosztálya a női szakágnak, egy olyan embert raktak, aki életében még nem látott női focimeccset, s a vezetők a fiú korosztályoknál már nem tudtak neki helyet találni.

Belvon Attila esetében már más a helyzet, hiszen ő egy kiváló szakember, aki edzőként már lerakta névjegyét a felnőtt bajnokságokban, NB I-es múlttal és pro diplomával rendelkezik, bár nem tudom, hogy mennyire van képben a női focival kapcsolatban.
A döntések azért is érthetetlenek, mert az irányvonal eredetileg az volt, hogy csak és kizárólag női edzők dirigálhatják a női válogatottakat. Ezzel szemben három, a női focihoz nem értő szakember került ezekre a posztokra, és ezek egyike sem nő.

Ami számomra csalódást keltő, hogy a kinevezések Kiss László, mint sikeres szakágvezető javaslatai alapján történtek, egy olyan ember részéről aki ismeri ezeket az edzőket.
Ismétlem magam, a döntésekkel nem értek egyet, de tudásul veszem, de ettől még a jövőben is állok a szakág rendelkezésére ha szükség lesz rám.

Sok sikert kívánok a kinevezett szakembereknek" - zárta kritikus szavait a női válogatott korábbi szövetségi edzője.

Természetesen weblapunknak nem tisztje eldönteni, jó, jogos döntések voltak-e a szakágban lezajlott váltások, s nem is akarunk véleményt formálni, így mindenképpen szerettük volna megadni a lehetőséget a válaszra a másik oldalnak.

Megkerestük a Vágó Attila által kiemelt Both József szakmai igazgatót, aki nem kívánt reflektálni az ominózus ügyre. Mint mondta, nem az ő szintje a vádaskodás, így ugyanúgy megvédeni sem sem szeretné magát, mint mást - esetleg az ő nevét felhozó szakembert - támadni.

A női válogatott jelenleg Izlandon készül EB selejtezőjére, a lányok nem éppen kitörő örömmel vették tudomásul az itthoni híreket...(foci24.com)


Ne álmodozz hosszú futballkarrierről, ha az apád törzsfőnök
Marchettiért ajánlatot tett a Milan
Újabb francia labdarúgó a Newcastle-nél
Nasri hosszabbított a Manchester Cityvel
Matrit kölcsönadta a Milan Genoába
Huszti Szabolcs Kínába szerződik
Allegri veszi át a Juventust
Adil Rami a Milan játékosa lesz
Vb-2014 - Klose alszik egyet a folytatásra
Vb-2014 - Schweinsteiger újabb trófeákat akar
 
 Átigazolások
 Juventus
 AC MILAN
 Chelsea
 Real Madrid
 Egyéb sporthírek
 Premier League
 As Roma
 OFF topik
 Az ev leg-jei..
Laptop © powered by arukereso.hu

Vennikéne műszaki webáruház