TopFoci.hu hatharom.huHrlista

Hrkeres.hu

Lapszemle.hu

Friss hrek

 

Ni futball

Fejcserés támadás a nõi futballban - itt érdekek vannak!
2012-06-15 20:03:52

Bár nem férfi foci, de szövetségi ügy borzolja a kedélyeket a nõi labdarúgó-társadalomban.

Miközben hétrõl hétre csak azt hallani, hogy idehaza is nagy hangsúlyt fektetnek a jövõben a gyengébbik nem küzdelmeire - kötelezõvé teszik a férfi NB I-es kluboknak nõi csapatok indítását, szakmai alapokra helyezik a nõi labdarúgók képzését -, a nemzeti csapatoknál az elmúlt egy évben alaposan felkavarták az amúgy sikeresen mûködõ állóvizet.

Kezdõdött minden azzal, hogy a felnõtt válogatottnál eredményesen dolgozó Vágó Attilának megköszönték a munkáját, s helyére a korábbi feminás sikeredzõt, Kiss Lászlót nevezték ki, akinek feladatait meg is nehezítették, hiszen a válogatottnál betöltött szerepét a szakág egészének irányításával is megspékelték, így egy személyben négy ember feladatait vette a nyakába. Nem csoda, ha az eredmények nem úgy jöttek, ahogy azt õ és a szövetség vezetõi elvárták, hiszen a válogatott - ellentétben az elmúlt évekkel - fõleg csak a gyengébb játékerõt képviselõ együttesek ellen volt képes meccseket nyerni, pedig a hazai futball vezetése minden anyagi feltételt biztosított a nemzeti csapat optimális szereplése érdekében.

Mint mindenhol, így az MLSZ-nél is bebizonyosodott a tézis, mely szerint ha jön egy új vezetõ, az a saját embereit hozza. Ennek volt köszönhetõ, hogy a vezetõ pozícióba kinevezett Nyilasi Tibor, illetve Both József inkább a korábbi remek labdarúgó Kiss Lászlót bízta meg az amúgy a jövõt tekintve roppant fontos feladattal: lendítse fel még inkább a magyar nõi labdarúgást. Az új szakágvezetõ akkor posztján hagyta az alatta az U19-es, illetve U17-es nemzeti csapatnál dolgozó Turtóczki Sándort, valamint Hevesi Tamást. Ez abból a szempontból érthetõ döntés volt, mivel a nõi focihoz még azok közül is kevesen értenek igazán, akik egyáltalán abban dolgoznak.

Nos, a felnõtthöz hasonlóan utánpótlás-szinten is megfigyelhetõ volt a visszaesés. Az addig a középdöntõs körbe rendre bejutó U19-es válogatott két év alatt kétszer búcsúzott az elsõ selejtezõ körben, míg a Hevesi Tamás által dirigált legkisebb korosztály egyik évben sem tudott továbblépni csoportjából, így ezekben a korosztályokban is "feleslegesen szórta a pénzt a szövetség" a válogatottak felkészüléseire, összetartásaira.

Elérkeztünk napjainkhoz: miközben a honi élvonalbeli nõi bajnokságban évrõl évre emelkedik a színvonal, s klubcsapataink közül hárman is elõkelõ helyet foglalnak el az UEFA ranglistáján (a három éve sorozatban bajnok MTK az 55., a rákospalotai Femina 68., a szombathelyi Viktória 69.), addig a nõi futball csúcsán érthetetlen döntéseket hoznak az illetékesek.
Bár hivatalos bejelentés még nem történt, ám a foci24.com informátorai szerint már biztos, hogy egy kivétellel a teljes nõi vezérkart lecserélte az MLSZ. Az eddigi felnõtt szövetségi edzõ Kiss László helyére az U17-es együttes szakvezetõje, az edzõként komolyabb eredményeket eddig még felmutatni sem tudó Hevesi Tamás került, míg az U19-es és az U17-es válogatottat a jövõben - a nõi focit egyáltalán nem ismerõ - Korolovszky György, illetve Belvon Attila irányíthatja.

A döntés nyilván fõleg a nõi labdarúgásban dolgozókat érdekelheti, ám mindenképpen figyelemfelkeltõ lehet minden labdarúgást szeretõ ember számára. Érthetetlen, egyfelõl mind szakmai, mind emberi oldalról is, hiszen ez olyan, mintha a magyar futsal-válogatotthoz olyan edzõ kerülne a kispadra, aki futsallabdát csak a boltok polcain látott, vagy ha a strandfocisok szakvezetõje egy olyan személy lenne a jövõben, aki a homokban még soha nem próbálta meg elrúgni a labdát.

Weblapunk megkeresésére az egykori nõi szövetségi edzõ - jelenleg az NB II-es Veszprémet irányító Vágó Attila elmagyarázta, mit is jelent a még nem hivatalos, ám már kész tényként kezelt döntés a szakág jövõjét illetõen:
"Ma is úgy gondolok rá, hogy a nõi válogatott mellett eltöltött három és fél év pályafutásom egyik legszebb idõszaka volt. Minden döntéshozót, aki ezeket a döntéseket jóváhagyja én tiszteletben tartom. Gondolok itt az MLSZ elnökségére, Vági Márton fõtitkárra, Csányi Sándor elnök úrra, hiszen a szakmai döntéseket nem õk hozzák, csak aláírják azokat. Mint a nõi labdarúgásban jelenleg nem dolgozó edzõ megdöbbenéssel hallottam a hírt, hogy a nõi válogatottnál milyen változások mennek majd végbe. Számomra érthetetlen, hogy a döntéshozók, Nyilasi Tibor és Both József, akik a nõi labdarúgást szükséges rossznak tartják, döntésükkel még rosszabb helyzetbe hozzák, egyszerûen lejáratják a nõi szakágat. Both József korábban mint gyõri utánpótlás-igazgató megszüntette az addig kiemelkedõ sikereket elérõ nõi NB I-es csapatot, jelezvén, hogy egyáltalán nem érdekli ez a szakág. Ebben megerõsített két hónappal ezelõtti személyes beszélgetésünk, ahol kinyilvánította a nõi labdarúgással szembeni negatív, vérlázító véleményét, amely szerint a nõi labdarúgást sosem fogja elismerni, valamint a nõi fociban dolgozó embereket sem.

A kezébõl azonban nem akarja kiadni a felügyeleti jogot, így tud a legjobban ártani a sportágnak. Ehhez megfelelõ patnert talált Nyilasi Tiborban, aki az õ véleményét nem kérdõjelezi meg, így döntéseit sem, ezáltal a nõi labdarúgásba csak úgy nyúl bele, ahogy Both József kéri. Elismerem, az említett szakemberek férfi utánpótlásban elért eredményeit, és szaktudását, de a nõi labdarúgásban teljesen amatõrök és rossz döntések sokaságát hozzák. 
Az a baj, hogy az MLSZ felsõ vezetõi ezáltal teljesen félre vannak vezetve, nincsenek képben a valós hibás döntéseket illetõen.

A legújabb fejleményekkel személy szerint nem értek egyet. Bár Hevesi Tamás pro diplomás edzõ, se a férfi, se a nõi futballban eddig nem mutatott fel eredményt, sõt több válogatott játékost kényszerített bele a sportág befejezésére.  Bár úgy gondolja, hogy a nõi labdarúgásban eltöltött idõ miatt jár neki ez a poszt, de az eredményeivel ezt nem igazolta, viszont évek óta mindent elkövetett, hogy ezt a pozíciót megszerezze. Úgy látszik, most az MLSZ-ben nem az eredmények számítanak, hanem a barátságok, s a zöld-fehér vonal. Hiszen a legfelsõbb szintre emelt edzõ volt a legsikertelenebb az utóbbi évek nõi szövetségi edzõi közül.

A legnagyobb tragédia, hogy az U19-es korosztályhoz, amely a legfontosabb korosztálya a nõi szakágnak, egy olyan embert raktak, aki életében még nem látott nõi focimeccset, s a vezetõk a fiú korosztályoknál már nem tudtak neki helyet találni.

Belvon Attila esetében már más a helyzet, hiszen õ egy kiváló szakember, aki edzõként már lerakta névjegyét a felnõtt bajnokságokban, NB I-es múlttal és pro diplomával rendelkezik, bár nem tudom, hogy mennyire van képben a nõi focival kapcsolatban.
A döntések azért is érthetetlenek, mert az irányvonal eredetileg az volt, hogy csak és kizárólag nõi edzõk dirigálhatják a nõi válogatottakat. Ezzel szemben három, a nõi focihoz nem értõ szakember került ezekre a posztokra, és ezek egyike sem nõ.

Ami számomra csalódást keltõ, hogy a kinevezések Kiss László, mint sikeres szakágvezetõ javaslatai alapján történtek, egy olyan ember részérõl aki ismeri ezeket az edzõket.
Ismétlem magam, a döntésekkel nem értek egyet, de tudásul veszem, de ettõl még a jövõben is állok a szakág rendelkezésére ha szükség lesz rám.

Sok sikert kívánok a kinevezett szakembereknek" - zárta kritikus szavait a nõi válogatott korábbi szövetségi edzõje.

Természetesen weblapunknak nem tisztje eldönteni, jó, jogos döntések voltak-e a szakágban lezajlott váltások, s nem is akarunk véleményt formálni, így mindenképpen szerettük volna megadni a lehetõséget a válaszra a másik oldalnak.

Megkerestük a Vágó Attila által kiemelt Both József szakmai igazgatót, aki nem kívánt reflektálni az ominózus ügyre. Mint mondta, nem az õ szintje a vádaskodás, így ugyanúgy megvédeni sem sem szeretné magát, mint mást - esetleg az õ nevét felhozó szakembert - támadni.

A nõi válogatott jelenleg Izlandon készül EB selejtezõjére, a lányok nem éppen kitörõ örömmel vették tudomásul az itthoni híreket...(foci24.com)


Ne álmodozz hosszú futballkarrierről, ha az apád törzsfőnök
Marchettiért ajánlatot tett a Milan
Újabb francia labdarúgó a Newcastle-nél
Nasri hosszabbított a Manchester Cityvel
Matrit kölcsönadta a Milan Genoába
Huszti Szabolcs Kínába szerződik
Allegri veszi át a Juventust
Adil Rami a Milan játékosa lesz
Vb-2014 - Klose alszik egyet a folytatásra
Vb-2014 - Schweinsteiger újabb trófeákat akar
 
 Átigazolások
 Juventus
 AC MILAN
 Chelsea
 Real Madrid
 Egyéb sporthírek
 Premier League
 As Roma
 OFF topik
 Az ev leg-jei..
Laptop powered by arukereso.hu

Vennikne mszaki webruhz